Akkerbouw

Nieuws

'Prijzen veel agrarische grondstoffen blijven op peil'

Londen – De Rabobank verwacht dat de prijzen van agrarische grondstoffen in seizoen 2011/2012 op peil blijven.

De voorraden van veel producten, zoals tarwe, mais, suiker, katoen, cacao en koffie, zijn klein, schrijft Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de agrarische wereldmarkt. ”De krappe voorraden bij veel producten vereisen een goed groeiseizoen om de voorraden weer aan te vullen en de groeiende vraag bij te houden. Het weer bepaalt sterk de agrarische markten.”

Maar in veel streken in de wereld zit het weer tegen om een topopbrengst te halen, constateert de bank. ”Dat leidt tot aanhoudende grote schommelingen van de prijzen. In de VS heeft een hittegolf gevolgen voor de mais, tarwe, sojabonen en katoen. In Brazilië valt de suikeropbrengst tegen door slecht weer. In de EU dreigt regen de kwaliteit van het graan aan te tasten. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten is het droog. Zolang de voorraden niet zijn aangevuld blijven de markten sterk reageren op weerberichten.”

De Rabo-analisten verwachten dat de prijzen van tarwe, mais, sojabonen, palmolie, suiker, koffie, cacao en katoen in de tweede helft van 2011 lager zijn dan in de eerste helft, maar wel hoger dan in de tweede helft van 2010.

Het analysebureau Lanworth stelt dat de VS minder mais gaat oogsten dan het USDA denkt. Lanworth baseert zich op satellietbeelden. Daaruit zou blijken dat de mais achter loopt in ontwikkeling doordat het laat is gezaaid vanwege de regen in het voorjaar, waarna veel mais is getroffen door een hittegolf.

Of registreer je om te kunnen reageren.