Akkerbouw

Nieuws

Pootgoedexport komt uit op bijna 790.000 ton

Den Haag – De Nederlandse pootgoedsector heeft van de oogst van vorig jaar 787.849 ton geëxporteerd. Het is de grootste export van pootaardappelen in zeker vijftien jaar.

De meeste landen kochten meer Nederlandse pootaardappelen. De export naar Rusland verdrievoudigde naar 27.898 ton. In dat land verdroogden vorig jaar de aardappelgewassen. Binnen de EU steeg de export onder andere naar Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Die landen hadden het seizoen er voor veel minder pootaardappelen gekocht omdat ze door een zeer natte winter minder aardappelen hebben kunnen poten.

In het Midden-Oosten groeide de export naar Irak, Israël, Saoedi-Arabië en Syrië. In Noord-Afrika kochten Egypte en Marokko meer Nederlands pootgoed. Deze landen wilden profiteren van de grote vraag naar aardappelen vanuit Rusland. Bovendien stimuleren deze landen de aardappelteelt om water te besparen in de productie van voedingsgewassen.

Binnen de EU daalde vooral de afzet naar Frankrijk en België. De export naar Cuba halveerde omdat het land niet genoeg geld heeft. Algerije kocht ook veel minder pootgoed. Dat land had het seizoen ervoor te veel gekocht met als gevolg lage aardappelprijzen. Dat drukt de vraag naar pootgoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.