Akkerbouw

Nieuws

'Plantuienhandel is een ramp'

Kruiningen – De prijs van tweedejaars plantuien zakt met de dag, terwijl er een mooi product van het land komt. Dat is de waarneming van Jaap Wiskerke van uienverwerker Wiskerke Onions.

”Niemand van verre bestemmingen koopt, omdat bekend is dat de prijzen zakken. Een ramp.”

Wiskerke wijt dat aan de overcapaciteit bij uiensorterend Nederland en aan de groeiende arealen in binnen- en buitenland. ”In deze periode van het seizoen hebben we een afzetcapaciteit van 8 tot 10 miljoen kilo per week en een sorteercapaciteit van 25 miljoen kilo. Dat past dus niet bij elkaar.”

Uien zijn dit seizoen bijna twee weken vroeger op de markt dan normaal. ”Ook in bijvoorbeeld Duitsland. De uienprijs is nu al een aantal jaren hoog. De reactie is dat er meer wordt geteeld. Dat heeft effect op de markt. De sorteerprijzen van nu zijn 21 euro voor 100 kilo in de maat 40/60 en 26 tot 27 euro voor 60/80. De telersprijs is flink gezakt. Aan het begin van het seizoen werd 20 euro betaald. Als ik nu moet kopen, is de telersprijs 11 tot 12 euro. Het is nu al duidelijk dat dit prijsniveau ook voor augustus geldt.”

Er komt een kwalitatief goed product van het land en daarmee kan Nederland een promotiecampagne houden nadat het vorig jaar wat imagoschade opliep door de vaak slechte kwaliteit die werd geleverd. Gijsberecht Gunter van de Stichting Afzetbevordering Ui (SAU) vindt het niet perse verkeerd dat de prijs in de eerste helft van het seizoen niet direct torenhoog is. ”Je kunt beter in de eerste helft zoveel mogelijk exporteren. Dan is de druk van de ketel en kan de prijs in de tweede helft van het seizoen makkelijker stijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.