Akkerbouw

Nieuws 503 x bekeken

PA test aardappelprijssysteem API

Den Haag – Het Productschap Akkerbouw (PA) gaat het Aardappel Prijs Informatiesysteem (API) testen.

Het PA zoekt een representatieve groep telers. Er hebben zich nog geen handelshuizen aangemeld voor de testfase. De test gaat ongeveer een jaar duren.

Een onafhankelijk bureau test of het API een meerwaarde oplevert en of er voldoende draagvlak voor is, zegt PA-secretaris Matthé Elema. ”Daarnaast testen we of het technisch werkt. We praten met handelaren om mee te doen. En we zoeken een bemiddelaar die de bezwaren kan wegnemen van de VTA (telers) en de NAO (handel) tegen het API.”

VTA-voorzitter Louis Beemsterboer is bereid te praten met de bemiddelaar. ”Maar onze bezwaren blijven. Het API heeft alleen inbreng van de Nederlandse industrie en niet van de handel en buitenlandse kopers. Ook moet zo’n systeem uit private middelen worden betaald en niet via het PA. De VTA heeft al een goed werkend prijsinformatiesysteem dat wordt gevoed door telers. Dat geeft meer vertrouwen dan een systeem dat wordt gevoed door de industrie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.