Akkerbouw

Nieuws

Overheid Oekraïne optimistisch over graanoogst

Kiev – Oekraïne oogst dit jaar 47 miljoen ton graan. Dat is 2 miljoen ton meer dan het ministerie van landbouw eerder voorspelde.

Volgens landbouwminister Mykola Prysyazhnyuk is de oogst van tarwe en gerst ongeveer halverwege. ”Gezien de opbrengsten tot nu toe halen we 47 miljoen ton graan”, zei hij tegen persbureau Interfax-Ukraine.

Prysyazhnyuk verwacht dat Oekraïne in het nieuwe seizoen zo’n 23 miljoen ton graan kan exporteren. Vorig jaar oogstte het land 39 miljoen ton graan, waarvan 12 miljoen ton is verkocht aan andere landen.

De landbouwminister is optimistischer over de graanoogst dan het Oekraïense analysebureau UkrAgroConsult. Die constateert dat de oogst wordt bemoeilijkt door regen en houdt het op een totale graanoogst van 44,1 miljoen ton.

Vorig seizoen 2010/2011 heeft Oekraïne volgens UkrAgroConsult 12,3 miljoen ton graan geëxporteerd. Daarvan is 4,2 miljoen ton tarwe (was 9,2 miljoen ton in 2009/2010), 5 miljoen ton mais (4,9 miljoen ton in 2009/2010) en 2,8 miljoen ton gerst (6,2 miljoen ton in 2009/2010). Door droogte produceerde Oekraïne vorig seizoen veel minder graan. De regering heeft toen een exportquotering ingesteld, dat inmiddels is omgevormd tot een systeem van exportheffingen. In de jaren daarvoor was Oekraïne de vijfde tarwe-exporteur ter wereld en de vierde maisexporteur.

Of registreer je om te kunnen reageren.