Akkerbouw

Nieuws

Opnieuw discussie over subsidie op ethanol in VS

Washington – Drie Amerikaanse senatoren gaan een voorstel indienen om de subsidie op bio-ethanol nog deze maand af te schaffen.

Ook moet de invoerheffing op bio-ethanol worden opgeheven, vinden Dianne Feinstein, Amy Klobuchar en John Thune.

De Amerikaanse regering geeft 45 dollarcent per gallon subsidie op bio-ethanol (8,5 eurocent per liter). Op de import ligt een heffing van 54 dollarcent per gallon. Volgens de senatoren besparen de maatregelen de Amerikaanse schatkist 2 miljard dollar voor de rest van het jaar. De senatoren willen daarvan 668 miljoen dollar besteden aan subsidie op bio-ethanol die is geproduceerd uit cellulose in plaats van (mais)zetmeel.

In het voorstel blijft de subsidie op cellulose-ethanol na december 2012, als de huidige regeling afloopt, nog drie jaar bestaan. Ook moet subsidie worden gegeven op biobrandstof uit algen.
De veesector vindt het voorstel niet ver genoeg gaan en wil maatregelen om mais te reserveren voor voedsel en voer in plaats van biobrandstoffen. De VS gebruikt een derde van alle mais voor bio-ethanol. Daardoor steeg de maisprijs dit jaar naar een record.

Of registreer je om te kunnen reageren.