Akkerbouw

Nieuws 218 x bekeken

Opbrengst industriegroente beter dan verwacht

Giessen/Venlo - De opbrengsten van industriegroente zijn door de droogte in het voorjaar lager dan gemiddeld, maar beter dan verwacht. Dat zeggen woordvoerders van verwerkers Hak en Oerlemans Foods. Met een aanvoer van zo’n 90 procent van het geplande, draaien de fabrieken niet optimaal.

“Er komen wat minder doperwten van een hectare, maar het gaat beter dan we een paar maanden geleden hadden verwacht”, zegt inkoopmanager Adri den Dekker van Hak. “Het beeld is heel wisselend en 100 procent levering halen we niet. Ook de tuinbonenopbrengst is onder het gemiddelde. De ontwikkeling van worteltjes ligt op schema. Dat gewas kon gebruik maken van de regen in juni.”

Den Dekker verwacht 90 tot 95 procent aanvoer, Lou Heijnen van Oerlemans spreekt over 85 tot 90 procent minder aanvoer dan berekend. “Telers waren zeker bij de vroege erwten en spinazie op zandgronden dag en nacht met beregenen in de weer”, vertelt de directeur productie. “Ze hebben het redelijk voor elkaar gekregen. Gezien de schrale omstandigheden vallen de opbrengsten niet tegen. Wij zijn niet ontevreden, want ik had erger verwacht. De kwaliteit van wat binnenkomt is goed.”

Heijnen weet dat de opbrengsten in België en Noord-Frankrijk beduidend lager zijn. “Daar wordt nog steeds over watertekorten gesproken.”
De oogst is rond 8 juni begonnen, vertelt Heijnen. Ruim veertien dagen vroeger begonnen dan normaal. Dit zorgt voor spreiding in de aanvoer en dus een rustiger verwerkingscampagne.
Dat merkt ook Den Dekker bij Hak, al begon dat bedrijf later met de oogst. “Wij zijn rond 20 juni gaan draaien. Erwten waren nog nooit zo vroeg beschikbaar als dit seizoen. De efficiëntie van de fabriek is minder als je het seizoen uit elkaar trekt.”

De conservencampagne duurt nog zeker tot half augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.