Akkerbouw

Nieuws 171 x bekeken

Oekraïne koopt via interventie graan in op eigen markt

Kiev – De Oekraïense regering wil via een interventieregeling 3 miljoen ton binnenlands geteeld graan opkopen, om graanprijzen te stimuleren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van uitspraken van vice-premier Andrei Klyuev. Volgens de politicus is de graanmarkt instabiel terwijl de kosten van productie scherp zijn gestegen.

De regering probeert er zorg voor te dragen dat graantelers tenminste ’break-even’ uitkomen. De prijzen liggen volgens Klyuev ver onder de verwachting, met een nieuwe oogst op komst. De prijs van gerst is naar verluid 24 procent gedaald sinds begin juni. Mais en tarwe is de afgelopen week circa 10 procent in prijs gedaald.

Oekraïne kent nog altijd een exportheffing voor granen. Vorig jaar mislukte de oogst door ernstige droogte.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.