Akkerbouw

Nieuws

Nieuwe methode voor veredeling aardappelen

Oulu – Biotechbedrijf Solynta is er in geslaagd inteeltlijnen bij aardappelen te ontwikkelen die een hoge mate van homozygotie hebben, terwijl ze toch de gewenste eigenschappen hebben.

Normaal zijn nakomelingen van inteelt bij aardappelen nauwelijks levensvatbaar.
Solynta heeft dit bereikt samen met Wageningen Universiteit and Researchcentrum, vertelt Pim Lindhout, hoofd van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling bij Solynta. ”Normaal zijn aardappelen tetraploïd. Bij kruisingen gaan ook ongewenste eigenschappen mee in de nakomelingen, die generaties later weer tot uiting kunnen komen. Dat vertraagt de veredeling enorm.”

Door diploïde rassen te gebruiken en bij kruisingen inteelt toe te passen kun je dat effect beperken. Lindhout: ”Maar diploïde aardappelen met een te grote mate van inteelt produceren geen zaad, hebben weinig groeikracht of geven hele kleine knolletjes. Daarom hebben aardappelen van nature een mechanisme dat inteelt voorkomt.”

Door het zogenoemde Sli-gen in diploïde aardappelen in te brengen, wordt dit mechanisme omzeild. Lindhout: ”Daardoor zijn wij in staat inteeltlijnen te produceren met een hoge mate van homozygotie. Daardoor is de kans veel kleiner dat ongewenste eigenschappen over gaan van ouders op nakomelingen.”

Solynta heeft op deze manier meer dan 12.000 aardappelplanten gekweekt. Lindhout: ”Daarvan bleken 50 planten levensvatbaar te zijn, die zaad en goede knollen produceerden. Tot nu toe wordt in de aardappelveredeling er vanuit gegaan dat dergelijke lijnen niet zijn te ontwikkelen doordat nakomelingen van inteelt nauwelijks levensvatbaar zijn. Wij hebben aangetoond dat het wel mogelijk is. Hierdoor kun je aardappelen veel sneller veredelen en in korte tijd nieuwe eigenschappen in een ras inbrengen.”
Solynta heeft patent aangevraagd op de methode. Lindhout verwacht dat het nog een jaar of vier duurt voordat met de nieuwe methode een ras is gekweekt dat kan concurreren met de bestaande aardappelrassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.