Akkerbouw

Nieuws 371 x bekeken

Niet-ploegen verbetert bodemweerbaarheid

Lelystad - Niet ploegen van grond verbetert de bodemweerbaarheid. Bovendien lijkt het organische stofgehalte toe te nemen.

Op het PPO-proefbedrijf Professor Broekemahoeve in Lelystad wordt sinds 2008 onderzoek gedaan naar het niet-ploegen van akkerland. Volgens het Praktijknetwerk Niet Kerende Grondbewerking kijken de onderzoekers naar rhizoctonia in suikerbieten, schurft in radijs en de aanwezigheid van ziektewerende bacteriën als lysobacter en streptomyces in de grond. Ook is gekeken naar mycorrhiza, andere schimmels en organische stof.

Volgens het netwerk zijn er opmerkelijke verschillen te zien met de proefvelden die wel zijn geploegd. “De niet-geploegde grond van het proefperceel winterpeen bleek duidelijk meer ziektewerend te zijn tegen de bodemschimmel rhizoctonia dan de geploegde grond. Het niet-geploegde peenveld had een grotere populatie antagonistische bacteriën.”

Ook bij uien zien de onderzoekers een positief effect, meldt het netwerkwerk in een nieuwsbrief. “Het niet-geploegde perceel uien was duidelijk meer ziektewerend tegen de bodemschimmel streptomyces. De uien waren meer door mycorrhiza’s gekoloniseerd. Dat verbetert de opname van nutriënten. De metingen lijken er op te wijzen dat de organische stof in de bodem toeneemt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.