Akkerbouw

Nieuws

NAK vindt meer erwinia in veldkeuring pootaardappel

Emmeloord – De keuringsdienst NAK vindt steeds meer bacterieziek in pootgoed. Tot eind vorige week was bacterieziek in 69 procent van de klasseverlagingen de oorzaak. Vorig jaar was dat 63 procent en in de veldkeuring van 2009 was dat 66 procent.

De NAK heeft tot eind vorige week 11,2 procent van het areaal pootaardappelen in klasse verlaagd. Daarvan is 1,7 procent afgekeurd.

LTO-bestuurder Upt Hiddema schrijft de toename van erwinia toe aan het weer. ”Het was lang droog. Daarna begon het veel te regenen met af en toe hele hoge temperaturen. Bij broeierig weer komt latent aanwezige erwinia snel tot ontwikkeling.”

Hiddema constateert dat de pootgoedsector erwinia nog niet onder de knie heeft. ”Pootgoed uit de oogst van 2010 gaf minder klachten bij de afnemers dan in andere jaren. We hoopten dat we die opgaande lijn zouden vasthouden in de veldkeuring van dit jaar. Dat is helaas niet zo. Het is lastig vat te krijgen op erwinia.”

Of registreer je om te kunnen reageren.