Akkerbouw

Nieuws

Meer mais in VS

Washington – De VS heeft meer mais tot haar beschikking dan vorige maand werd gedacht.

Volgens het nieuwste rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) houdt de VS aan het eind van het nieuwe seizoen 22,1 miljoen ton mais over. In juni werd nog uitgegaan van een eindvoorraad van 17,7 miljoen ton.

De aanpassing komt niet onverwacht. Op 30 juni meldde het USDA al dat de Amerikaanse akkerbouwers veel meer mais hebben gezaaid dan verwacht. Ook was de maisvoorraad groter dan verwacht. Het nieuwe seizoen is begonnen met een voorraad van 22,3 miljoen ton, terwijl het USDA eerder uitging van 18,5 miljoen ton.

De VS is verreweg de grootste exporteur van mais ter wereld, met een aandeel van ruim 50 procent op de wereldmarkt. Door de bekendmaking eind juni daalde de maisprijs en daardoor ook de tarweprijs.
Toch blijft de maisbalans krap op de wereld. Het USDA verwacht dat de wereld in seizoen 2011/2012 totaal 877,6 miljoen ton mais verbruikt, terwijl de productie beperkt blijft tot 872,4 miljoen ton. De wereldwijde voorraden mais krimpen daardoor met 5 miljoen ton.

Ook bij tarwe verwacht het USDA een krappere wereldmarkt dan afgelopen seizoen. De productie blijft bijna 8 miljoen ton achter bij het verbruik. Daardoor krimpen de voorraden.
Hetzelfde geldt voor de totale graanmarkt. De wereld produceert dit seizoen 2.269 miljoen ton graan, inclusief rijst. Het verbruik wordt ingeschat op 2.285 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.