Akkerbouw

Nieuws 192 x bekeken

Maisprijs stijgt doordat verbruik gaat toenemen

Chicago - De maisprijs steeg dinsdag op de termijnmarkt in Chicago. Er is minder mais beschikbaar dan gedacht. China importeert meer mais en de VS verwerkt meer mais tot bio-ethanol.

De maisvoorraad in de VS aan het eind van seizoen 2011/2012 zakt naar het laagste niveau sinds 1996, blijkt uit het jongste graanrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De wereldvoorraad mais zakt met 5 miljoen ton naar 115,7 miljoen ton. De eindvoorraad kan 13 procent van het verbruik dekken. Het is de laagste stock-to-use-ratio voor mais in de wereld sinds 1974.

Het USDA-rapport bevestigt dat er veel vraag blijft naar agrarische grondstoffen, stelt analysebureau Agritel. “Ondanks de economische crisis en de discussie in de VS om de subsidie op bio-ethanol te schrappen.”

Op 30 juni meldde het USDA dat de Amerikaanse akkerbouwers veel meer mais hebben gezaaid dan verwacht. Ook was de voorraad mais en tarwe groter dan verwacht. Daardoor daalden de mais- en tarweprijzen in juli. Het nieuwe USDA-rapport voorziet echter een krappere maismarkt.
Ook bij tarwe verwacht het USDA een krappere wereldmarkt dan afgelopen seizoen. De productie blijft bijna 8 miljoen ton achter bij het verbruik. Daardoor krimpen de voorraden. Hetzelfde geldt voor de totale graanmarkt. De wereld produceert dit seizoen 2.269 miljoen ton graan, inclusief rijst. Het verbruik wordt ingeschat op 2.285 miljoen ton.

Volgens de Rabobank Agri Commodity Markets Research is het voor het eerst dat dit seizoen in de VS meer mais wordt gebruikt voor bio-ethanol dan voor veevoer. “De markt voor graan en sojabonen blijft krap. Alle voorraden in de wereld krimpen.”

De Rabobank verwacht dat de krapte aan mais de prijzen van andere graansoorten ondersteunt. “In 2011/2012 wordt 123 miljoen ton tarwe verwerkt tot voer. Dat is het hoogste niveau sinds 1990/1991.”

Ook bij soja krimpen de wereldwijde voorraden. De telers verbouwen minder soja, omdat mais een hoger saldo oplevert in veel landen door de hoge maisprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.