Akkerbouw

Nieuws 231 x bekeken

Klasseverlaging pootgoed gelijk vorig jaar

Emmeloord - De keuringsdienst NAK heeft 7,1 procent van de oppervlakte pootaardappelen in klasse verlaagd. Dat is precies even veel als vorig jaar in deze periode van de veldkeuring.Van het in klasse verlaagde areaal is 1,1 procent afgekeurd voor gebruik als pootaardappelen. Dat was vorig jaar 1,3 procent. In 2009 was tot en met begin juli 15,6 procent van het areaal in klasse verlaagd en 2,5 procent daarvan afgekeurd.

De belangrijkste oorzaak van een klasseverlaging is nog altijd bacterieziek. De NAK wijst in 61 procent van het in klasse verlaagde areaal als oorzaak bacterieziek aan. Dat was vorig jaar 58 procent en in 2009 ook 61 procent.

Op 21 procent van de oppervlakte vonden de NAK-keurmeesters te veel virusziek. Vorig jaar is tot en met begin juli 17 procent in klasse verlaagd vanwege virus. Het jaar daarvoor was dat 20 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.