Akkerbouw

Nieuws 416 x bekeken

'Invoerquotum tarwe EU volledig benut'

Brussel - Brussel - De hoeveelheid tarwe die zonder invoerheffing in de EU geïmporteerd mocht worden is volledig benut. De Commissie stelde vorige maand een extra importquotum in van 2.378.387 ton tarwe van midden en lage kwaliteit. Over de import van deze voertarwe hoefde geen heffing te worden betaald. Normaal is de heffing 93 euro per ton.

Het importquotum is volledig benut, meldt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “Van 1 juli tot en met 8 juli werd voor 1.610.174 ton tarwe een aanvraag ingediend. Er was nog 820.010 ton beschikbaar binnen dat heffingvrije invoerquotum. Er daarom is een toewijzing van toepassing van 50,926778 procent.”
De tarwe is voor tweederde gekocht in Oekraïne. Dertig procent komt uit Rusland.

Doordat het quotum volledig is benut komt er geen voertarwe meer in de EU, zegt de woordvoerder. “Nu geldt weer de importheffing van 93 euro per ton. Pas vanaf 1 januari 2012 komt er een hoeveelheid beschikbaar van 594.597 ton voertarwe tegen een invoerheffing van 12 euro per ton. Dat betekent dat de import van voertarwe voorlopig stil ligt. Dat is gunstig voor de prijsvorming.”

Of registreer je om te kunnen reageren.