Akkerbouw

Nieuws 267 x bekeken 1 reactie

IGC verwacht grotere graanoogst

Londen – De wereld produceert dit seizoen een record van 1.817 miljoen ton graan exclusief rijst, verwacht de International Grains Council (IGC). Daarmee heeft IGC de prognose ten opzichte van vorige maand met 9 miljoen ton verhoogd.

De productie van graan valt mee in Europese Unie, India, Rusland en de Verenigde Staten. Dat compenseert de lagere prognoses die IGC nu afgeeft voor Canada en Oekraïne.

IGC, een samenwerkingsverband van landen die veel graan exporteren of importeren, verwacht echter dat het graanverbruik ook naar een record stijgt. Ten opzichte van de juniprognose gaat IGC nu uit van een verbruik dat 8 miljoen ton hoger uitkomt op 1.829 miljoen ton graan, exclusief rijst.

Doordat het verbruik groter is dan de productie verwacht IGC dat de wereldwijde graanvoorraden aan het eind van dit graanseizoen op 30 juni 2011 met 12 miljoen ton zijn gekrompen naar 347 miljoen ton. De eindvoorraad kan 19 procent van het verbruik dekken. Dat is de laagste stock-to-use-ratio in jaren.

De graanbalans blijft dan ook erg krap in de wereld, schrijft IGC in de jongste graanprognose. ”De stijging van de productie wordt teniet gedaan door de toename van het verbruik, dat vooral in de voersector plaatsheeft.”

IGC is in 1942 opgericht door een groot aantal graanexporterende en importerende landen om de graanmarkt transparanter te maken. In eerste instantie richtte de IGC zich alleen op tarwe, later op alle granen. Er zijn 27 landen lid, waarbij de EU als één lid geldt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    graantje mee pikken

    Niets meer in die biovergisters duwen!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.