Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Hogere prijzen graszaad

Doetinchem - De graszaadbedrijven verhogen de minimumprijzen voor oogst 2012 met 50 tot 100 procent.

Over de oogst van dit jaar wordt een forse nabetaling verwacht. De vraag naar graszaad groeit en er wordt de laatste jaren steeds minder geproduceerd. Joop Bouwkamp, hoofd Productie bij veredelingsbedrijf Barenbrug, schat dat er 10.000 hectare graszaad in Nederland wordt geteeld. “In 2007 stond in Nederland nog 26.000 hectare graszaad. Ook in andere landen wordt minder graszaad geteeld na de slechte jaren die de sector heeft gehad.”

Nu ziet de markt er beter uit, zegt Bouwkamp. “Er is zoveel graszaad verkocht dat er tekorten dreigen. Bovendien wordt dit jaar minder graszaad geoogst per hectare. Barenbrug gaat de minimumprijzen voor de oogst van 2012 verhogen met 80 tot 100 procent. In de toekomst hanteren we minimumprijzen op een duidelijk acceptabeler niveau dan vroeger om grote schommelingen in het areaal te voorkomen.”

Productiemanager Wim Geluk van Innoseeds verwacht een verhoging van de minimumprijzen van minstens 50 procent voor de oogst van 2012. “Bovendien geven we een behoorlijke nabetaling op de oogst van dit jaar. De markt is een stuk verbeterd. Een aantal rassen raken uitverkocht.”

Vandijke Semo verwacht een verhoging van de minimumprijzen van 60 tot 100 procent, zegt directeur Henk van Dijke. “Dat is afhankelijk van soort en ras. Het areaal is klein ten opzichte van de vraag. De oogst van dit jaar zal de voorraden onvoldoende aanvullen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wijnakker

  Wij telen sinds 1998 voor Innoseeds, en als dan Wim Geluk schrijft over een minimum prijsstijging van 50 % voor oogst 2012. en de collega concurrent schrijft van 60 , 80 tot 100 % verhoging, dan denk ik bij mezelf het is geen wonder dat de graszaadteler in het verleden is afgehaakt. Nu kan het dus wel !!
  Oogst 2010 heeft Innoseeds zich zelf te kijk gezet, door een Fooitje uit te betalen aan de telers. Daarom stel ik aan Wim Geluk voor, om aan de ( trouwe ) graszaadteler van oogst 2010 als nog een extra nabetaling te doen !!!!

 • no-profile-image

  te laat, alstwegisistweg. te veel met ons voeten gespeeld, jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  ...

Of registreer je om te kunnen reageren.