Akkerbouw

Nieuws

Grotere tarweoogst in EU

Parijs – De EU oogst meer tarwe dan gedacht door de regen die in juni en juli is gevallen. Toch blijft de tarweprijs op een relatief hoog niveau in de EU, verwacht analysebureau Stratégie Grains.

Het invloedrijke bureau verwacht een oogst in de EU van 130,2 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 4,6 miljoen ton meer dan de prognose uit juni. Maar die was 10 miljoen ton lager uitgevallen dan de meiprognose vanwege de droogte in het voorjaar.

Als de nieuwe prognose van Stratégie Grains uitkomt, produceert de EU meer zachte tarwe dan in de beide voorgaande seizoenen. ”De regen heeft de tarwe in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk goed gedaan”, meldt het analysebureau. ”Daar vallen de opbrengsten veel hoger uit dan een maand geleden werd verwacht. Bulgarije en Roemenië oogsten heel veel tarwe. Deze landen hebben een uitstekend groeiseizoen achter de rug.”

Daarnaast produceert de EU nog 8,2 miljoen ton harde tarwe, waardoor de totale tarweproductie uitkomt op 138,4 miljoen ton. Ondanks de grotere productie verwacht Stratégie Grains dat de tarweprijzen in de EU op niveau blijven. ”De export vanuit de landen rond de Zwarte Zee kan in de zomer en de herfst een tijdelijk drukkend effect hebben op de tarweprijs in de EU. Maar gezien de forse krimp van de tarwevoorraden in de wereld is te verwachten dat de tarweprijzen op peil blijven. Alleen als de economische situatie in de wereld erg verslechterd kan een andere situatie ontstaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.