Akkerbouw

Nieuws

'Graantekort in EU als export aanhoudt'

Brussel - Er ontstaat in de EU een tekort aan graan als de export uitkomt boven 60 tot 70 procent van de hoeveelheid die vorig seizoen 2010/2011 is verkocht aan derde landen. “Dan moet de EU extra graan importeren om het tekort op te heffen”, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

De Europese Commissie heeft de oogstraming voor dit seizoen 2011/2012, dat 1 juli is begonnen, verlaagd met 9,2 miljoen ton naar 278,6 miljoen ton graan. Het verbruik komt volgens de Commissie dit seizoen op 274,3 miljoen ton. Dat was vorig seizoen 271,8 miljoen ton.

Daarmee ligt het verbruik maar 4,3 miljoen ton boven de productie, constateert de woordvoerder van het productschap. “Terwijl de export flink blijft doorlopen. Algerije heeft al 1 miljoen ton tarwe gekocht in Frankrijk, dat in juli en augustus moet worden geleverd.”

De Commissie heeft onlangs de verordening aangenomen om het invoerrecht op voertarwe binnen de TRQ-quota te schrappen. Importeurs kunnen vanaf 1 juli ongeveer 2,2 miljoen ton voertarwe invoeren in de EU zonder dat ze invoerrechten hoeven te betalen.

Afgelopen week is voor 490.640 ton tarwe een TRQ-import aangevraagd, zegt de woordvoerder. “Door deze maatregel komt er extra tarwe in de EU. Dat drukt de prijzen.”
Verder valt het de woordvoerder op dat de Commissie de statistieken voor seizoen 2010/2011 heeft aangepast. “De productie is met 780.000 ton verhoogd. Het verbruik is met 2 miljoen ton verlaagd naar 271,8 miljoen ton, omdat minder graan tot veevoer is verwerkt. Daardoor valt de graanvoorraad op 30 juni dit jaar ruim 2,5 miljoen ton hoger uit dan enkele maanden geleden werd aangenomen. Zo’n grote aanpassing zo laat in het seizoen is erg opmerkelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.