Akkerbouw

Nieuws 468 x bekeken

Graanmarkt komt tot rust

Parijs – De tarwe- en maisprijzen zijn deze week gestabiliseerd op de termijnmarkt in Parijs, nadat ze de weken er voor drastisch waren gedaald.

Vorige week vrijdag sloot het novembercontract voor tarwe op € 187,75. Donderdag sloot de notering op € 190,50 per ton. Het augustuscontract voor mais ging in deze periode van € 231,75 naar € 236,25 per ton. Vandaag stegen de mais- en tarwenoteringen iets verder in Parijs. Op de termijnmarkt in Chicago zijn de mais- en tarweprijzen deze week ook iets gestegen.

De graanprijzen stonden vorige week onder zware druk nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de week er voor een rapport had gepubliceerd over de graanmarkt. Volgens het USDA lag er veel meer tarwe en mais op voorraad dan verwacht. Door de relatief hoge prijzen was de vraag afgenomen. Bovendien hebben de Amerikaanse akkerbouwers veel meer mais ingezaaid dan gedacht.

Daarnaast kondigde Rusland aan dat het exportverbod op 1 juli niet zou worden verlengd. Oekraine had de exportquotering al vervangen door een systeem van exportheffingen. Daardoor komt er meer graan op de wereldmarkt. Dat drukte de prijzen. De graanmarkt is nu wat rustiger geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.