Akkerbouw

Nieuws

Goldman Sachs voorziet grote daling graanprijzen

New York – Goldman Sachs denkt dat na de maisprijs ook de prijs voor tarwe en soja 25 procent gaat dalen in de komende drie maanden. De investeringsbank baseert zich op de laatste areaalramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw (Usda).Er is volgens Usda toch veel meer mais ingezaaid dan was verwacht. De Rabobank denkt dat hoge prijzen nog wel stand houden.

Usda stelt dat het tweede grootste areaal mais is ingezaaid sinds de Tweede Wereldoorlog. Goldman Sachs heeft de verwachting voor de tarweprijs over drie maanden op de termijnmarkt Chicago met 26 procent negatief bijgesteld tot 150 euro per ton. De verwachting voor mais is met een gelijk percentage bijgesteld tot dezelfde prijs.

Tarwe en mais worden dus even duur. Goldman Sachs ziet de prijzen opkrabbelen in het laatste kwartaal. Agrarische grondstofprijzen dalen dit jaar volgens Goldman Sachs uiteindelijk ten opzichte van een jaar eerder gemiddeld 7 procent.

Een andere grote investeringsbank in de VS, Morgan Stanley, verwacht voor de komende drie maanden prijzen die toch 30 tot 40 euro per ton hoger liggen dan Goldman Sachs verwacht. De bank wijst op de overstromingen in onder meer North Dakota en Iowa. Deze zijn nog niet in de ramingen van Usda opgenomen.

De raming schokt de markt omdat het areaal in een eerder rapport, amper 15 handelsdagen geleden, nog veel kleiner werd ingeschat. Analisten van de Rabobank spreken dan over een ”verwarrende rapportage”, en vindt het relatief lage verbruik van mais dat de USDA noemt ”ongeloofwaardig.” Bovendien is het volgens de Rabobank nog maar sterk de vraag hoeveel Russis

Of registreer je om te kunnen reageren.