Akkerbouw

Nieuws 328 x bekeken

’GlobalGap levert uienteler geld op’

Nieuwdorp – GlobalGap-certificering levert de uienteler geld op. Dat concludeert Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel van Frugi Venta, op basis van het nieuwe uiennoteringssysteem.

”Een GlobalGap-certificering levert 0,5 euro extra op per 100 kilo”, ziet Gunter. ”Dat is voor een gemiddelde uienteler met 8 hectare een bedrag van 2.500 euro. Als je daar de kosten van zo’n 500 euro vanaf trekt is dat 2.000 euro winst.”

De gemiddelde beursprijs was € 17,50 per 100 kilo. ”Er is ruim 125.000 ton ingebracht. Sommige landen eisen gewoon GlobalGap. Het is interessant dat die landen meer willen betalen voor die gecertificeerde uien. Telers klagen weleens dat certificeren niets oplevert. Dat is dus niet waar. Dat geld vloeit terug naar de boer. Een kleine 30 procent van het exportvolume is GlobalGap-gecertificeerd, schat ik. Volgend seizoen bekijken we of die 0,5 euro extra blijft gehandhaafd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.