Akkerbouw

Nieuws 570 x bekeken

Genoom van koolzaad ontleed

Norwich – Britse wetenschappers hebben het genoom van koolzaad ontleed. Daardoor kunnen sneller betere rassen worden gekweekt.

Het genoomonderzoek is uitgevoerd door het Norwich Research Park en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology.

De wetenschappers stellen dat ze door hun onderzoek beter in staat zijn de genen te traceren die gewenste eigenschappen tot uiting brengen in koolzaad. Zo is bij nakomelingen van kruisingen sneller te zien of zij die genen ook bezitten. Dan hoeven de nakomelingen niet eerst te worden opgekweekt om dat te beoordelen.

Een probleem bij veel gewassen is dat ze een ingewikkelde DNA-structuur hebben. Daarbij zijn de genen verdeeld over meerdere chromosoom-strengen. Sommige tarwesoorten bijvoorbeeld hebben drie paren chromosomen. Dat maakt veredeling lastig omdat in volgende generaties onverwacht ongewenste eigenschappen kunnen opduiken die niet eerder tot uiting zijn gekomen.

Ook koolzaad heeft een ingewikkeld genoom, schrijven de wetenschappers in het artikel. Door het genoom te bestuderen van de soorten waar de moderne koolzaadrassen uit zijn voortgekomen, is het de onderzoekers gelukt veel meer inzicht te krijgen in het genoom van het moderne koolzaad. Ze hebben 23.000 merkers geïdentificeerd die een relatie hebben met bepaalde eigenschappen van koolzaad.

De wetenschappers willen deze onderzoeksmethode ook gaan toepassen op tarwe, dat ook een ingewikkelde DNA-structuur heeft. Ze hopen dat ook de veredeling van tarwe daardoor sneller kan gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.