Akkerbouw

Nieuws 594 x bekeken

Franse kwekers vrezen een tekort aan maiszaad in 2012

Parijs - De Franse producenten van maiszaad verwachten in het voorjaar van 2012 een tekort aan zaaizaad. Dat komt vooral doordat het maisareaal hard groeit.

De Federation Nationale de la Production des Semences de Mais et de Sorgho ( FNPSMS) meldt dat in het voorjaar van 2010 er nog voldoende maiszaad voorradig was. “Maar dit voorjaar is de beschikbaarheid krap en in het voorjaar van 2012 komt er waarschijnlijk een tekort.”

Frankrijk is met 180.000 ton de grootste producent van maiszaad in Europa. De Franse organisatie van kwekers stelt dat het maisareaal in de EU dit jaar 6 procent is gegroeid. “Dat is een gevolg van de hoge maisprijzen. Ook in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Servië is meer mais gezaaid. Er is vooral vraag naar rassen die in West-Europa zijn gekweekt omdat die goed presteren.”

Productmanager Kurt Goethals van veredelingsbedrijf Syngenta kan nog niet zeggen of een tekort dreigt. “De vraag naar maiszaad groeit. Maar pas in september of oktober wordt duidelijk hoeveel maiszaad wordt geoogst. Maar we zullen hoe dan ook de Europese markt het eerste bedienen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.