Akkerbouw

Nieuws 181 x bekeken

Egypte wil graan inspecteren in Russische havens

Caïro – Egypte eist het recht om graan in Russische havens te inspecteren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een interview met Alexander Korbut, hoofd van de Russische Graanunie.

Vorig jaar stuurde Egypte vanwege kwaliteitsproblemen een Russisch schip terug.

Egypte is de grootste importeur van graan ter wereld. Jaarlijks koopt het Noord-Afrikaanse land tussen de 5 en 6 miljoen ton. Toen Rusland de export van tarwe na 15 augustus verbood, dupeerde het Egypte. Vrijwel alle leveringen die voor Egypte bestemd waren, zouden later dan die datum worden geleverd.

Egypte besloot daarom Rusland van een eerste graantender dit jaar uit te sluiten. Later kocht het in twee tenders in totaal 360.000 ton Russische tarwe. Nu Rusland weer op de wereldmarkt is, heeft het een imagoprobleem, aldus de Russische Graanunie. Landen kunnen daarom meer eisen van de Russen.

Een Egyptische delegatie reist momenteel door Rusland. Ze doen onder meer de zuidelijke stad Rostov-aan-de-Don en Novorossiysk, een havenplaats aan de Zwarte zee aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.