Akkerbouw

Nieuws 525 x bekeken

Effect van bodemverbeteraars nog niet duidelijk

Munnekezijl - Het is nog steeds niet duidelijk of bodemverbeteraars effect hebben op de bodemstructuur. Dat bleek tijdens de Praktijkdag suikerbieten pootaardappelen Noordelijke klei die donderdag op proefbedrijf Kollumerwaard in het Friese Munnekezijl werd gehouden.Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en Nutriënten Management Instituut (NMI) onderzoeken op verschillende locaties in het land of bodem/structuurverbeteraars een positief effect hebben op de bodemstructuur en de gewasopbrengst. De proef wordt uitgevoerd in Munnekezijl (Fr.), Lelystad (Fl.), Valthermond (Dr.), Westmaas (Z.-H.) en Vredepeel (N.-Br.) en zal zes jaar duren.

De resultaten tot nog toe geven geen eenduidig beeld. Zo zijn in Lelystad geen aantoonbaar effecten van de producten in vergelijk met alleen kunstmest, terwijl in Munnekezijl en Westmaas Xurian Optimum, PRP-SOL en Agrigyps een bodemverbeterend effect lijken te hebben. In Vredepeel gaf Xurian juist een slechter resultaat dan kunstmest.

Of registreer je om te kunnen reageren.