Akkerbouw

Nieuws 253 x bekeken

’EU wordt grootste importeur koolzaad ter wereld’

Hamburg – De EU wordt in het nieuwe seizoen waarschijnlijk de grootste importeur van koolzaad ter wereld. In andere jaren is dat Japan.

Het Duitse analysebureau Oil World verwacht dat de EU die koppositie overneemt omdat de productie van koolzaad veel lager uitvalt dan in andere jaren.

Oil World schat dat de EU dit jaar 18,9 miljoen ton koolzaad oogst. Dat is 1,7 miljoen ton (8,3 procent) minder dan vorig jaar. Het analysebureau denkt dat de EU het komende seizoen 3,1 miljoen ton koolzaad moet importeren om aan de vraag te voldoen. Dat is 23 procent meer dan vorig seizoen. Daarmee streeft de EU Japan voorbij als grootste importeur van koolzaad ter wereld.
Volgens Oil World hebben ook de VS en China meer behoefte aan koolzaad uit het buitenland. Maar de wereld oogst wel veel meer zonnebloemen. Oil World denkt dat een deel van de vraag naar koolzaadolie wordt vervangen door zonnebloemenolie.

Ook de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca verwacht een veel kleinere koolzaadoogst in de EU. Copa Cogeca gaat van 19,8 miljoen ton vorig jaar naar 18,1 miljoen ton dit jaar. Dat is een daling van 8,4 procent.

Dat wordt voor een deel goedgemaakt door de stijging bij zonnebloemen. De EU oogst dit jaar 7,3 miljoen ton zonnebloemenzaad. Dat is 9,1 procent meer dan vorig jaar. De totale oogst in de EU van oliehoudende zaden komt dit jaar op 27 miljoen ton. Dat is volgens Copa Cogeca 3,1 procent minder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.