Akkerbouw

Nieuws 268 x bekeken

EU twijfelt aan graanprognose Rusland

Brussel – Experts van de Europese Commissie vinden dat de Russische overheid veel te optimistisch is over de graanoogst. Volgens de experts heeft de droogte in Rusland meer schade aan het gewas toegebracht dan de overheid wil toegeven.

De Russische overheid gaat uit van een oogst van 90 miljoen ton graan. De Commissie betwijfelt of Rusland dat haalt, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Het Joint Research Centre van de Commissie heeft het weer in Rusland bekeken van de afgelopen weken. Zij komen tot de conclusie dat de lange periode van hoge temperaturen nadelig is geweest voor de gewassen.”

Het Russische landbouw economisch instituut Ikar gaat de oogstprognose door de droogte verlagen, meldt een Ikar-analist aan persbureau Bloomberg. ”De oogstprognose daalt met een half miljoen ton naar 89 miljoen ton graan als de droogte nog eens zeven tot tien dagen aanhoudt.”

Volgens Ikar hebben vooral mais, zomergraan, aardappelen en suikerbieten last van de aanhoudende hoge temperaturen en het gebrek aan neerslag. ”Dat speelt vooral in het Europese deel van Rusland, het Oeralgebied, het zuidelijke stroomgebied van de Wolga en de Kaukasus. Maar door het droge weer verloopt de oogst van de wintertarwe voorspoedig.”

Vorig jaar oogstte Rusland 61 miljoen ton graan nadat droogte grote schade aanrichtte. Landbouwminister Elena Skrynnik gaat er nu vanuit dat Rusland dit jaar 90 miljoen ton kan oogsten. Daarvan kan 18 miljoen ton worden geëxporteerd, dat voor het overgrote deel uit tarwe bestaat. Vorig seizoen 2010/2011 verkocht Rusland zo’n 4,3 miljoen ton graan aan buitenlandse afnemers, nadat een verbod op 15 augustus 2010 de export stil legde. In de jaren daarvoor hoorde Rusland bij de top vijf van grootste tarwe-exporteurs ter wereld.

In Rusland woeden door de droogte weer volop bosbranden. In sommige regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. Vorig jaar zijn door branden honderdduizenden hectares bos verloren gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.