Akkerbouw

Nieuws 287 x bekeken

Duurder maiszaad voor akkerbouw en veesector

Doetinchem – Akkerbouwers en veehouders betalen volgend jaar meer voor maiszaad. Dat komt omdat een tekort is ontstaan. De voorraad maiszaad is de helft van wat het zou moeten zijn.

De Franse organisatie van producenten van maiszaad (FNPSMS) verwacht volgend voorjaar een tekort aan maiszaad. De organisatie noemt als oorzaak dat het maisareaal in de EU dit jaar met 6 procent is gegroeid. ”Ook in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Servië is het areaal gegroeid.”

Directeur René van den Bosch van veredelingsbedrijf Limagrain bevestigt dat een tekort aan maiszaad ontstaat. ”De voorraad in de EU kan 25 tot 30 procent van de vraag dekken. Dat moet minstens 50 procent zijn. We hebben een historisch kleine voorraad.”

Dat komt volgens Van den Bosch niet alleen doordat meer mais is gezaaid. ”Het areaal om maiszaad te produceren is beperkt beschikbaar. De vermeerdering van maiszaad is een gespecialiseerde teelt dat veel kennis vereist van de telers.”

Ook de zaadproducenten merken de toenemende concurrentie van de hogere graanprijzen. Van den Bosch: ”Onze telers krijgen 10 tot 15 procent meer voor het maiszaad. Daardoor wordt maiszaad volgend voorjaar duurder, 6 tot 10 euro per hectare.”

Limagrain overweegt om meer maiszaad op het zuidelijk halfrond te telen. Maar daar zitten nadelen aan, zegt Van den Bosch. ”Het kost extra geld. En het transport, het ontsmetten, het inpakken en de distributie van het zaad duurt ongeveer vier weken. Normaal wordt daar in februari geoogst. Maar als de oogst later is, komt het zaad te laat hier om nog ingezaaid te kunnen worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.