Akkerbouw

Nieuws 304 x bekeken

Droogte drijft maisprijs in Verenigde Staten op

Washington – De maisprijzen op de termijnmarkt in Chicago zijn gisteren gestegen. Vandaag begon de handelsdag in Chicago ook met stijgende maisprijzen.

Dat komt door de hittegolf in enkele belangrijke maisproducerende staten. De mais staat in bloei en analisten vrezen dat door de aanhoudende hitte de korrelzetting minder is, waardoor de oogst gaat tegenvallen.

Dat maakt de maisbalans voor de VS nog krapper dan die al is. Meer dan een derde van alle mais wordt verwerkt tot bio-ethanol. Volgens de USDA is dat nog meer dan in voer wordt verwerkt.

Het ministerie van landbouw (USDA) publiceerde maandag een rapport waaruit blijkt dat de mais er minder goed voor staat dan een week eerder. Vooral in Texas heeft de mais veel last van droogte. Het USDA constateert dat 65 procent van de mais in deze staat er slecht of heel slecht bij staat. Dat is de slechtste maisscore in Texas in 26 jaar.

In heel de Verenigde Staten zit 11 procent van de maispercelen in de twee laagste kwaliteitsklassen. Dat is 2 procentpunten meer dan vorige week. Van alle mais staat 66 procent er goed of uitstekend voor in de VS. Dat is een daling van drie procentpunten.

Of registreer je om te kunnen reageren.