Akkerbouw

Nieuws 347 x bekeken

'Daling graanprijzen verrassend'

Den Haag – De daling van de graanprijzen sinds half juni is verrassend, vindt het Productschap Akkerbouw.

Nieuwe cijfers van de International Grains Council (IGC) geven aan dat de wereld dit seizoen opnieuw meer graan verbruikt dan produceert, zegt een woordvoerder. ”De wereld moet ieder jaar een recordoogst halen om het stijgende verbruik bij te benen.”

De IGC verwacht dat de wereld in seizoen 2011/2012, dat 1 juli is begonnen, 1.108 miljoen ton graan produceert, exclusief rijst. Het verbruik wordt geschat op 1.821 miljoen ton. Als de voorspelling uitkomt is dat een recordoogst aan graan, zegt de woordvoerder van het productschap. ”Maar zelfs dat is niet genoeg om het graanverbruik bij te benen. De graanvoorraden in de wereld krimpen. Aan het eind van seizoen 2011/2012 heeft de wereld genoeg graan op voorraad om 9,7 weken verbruik te overbruggen. Dat was aan het eind van vorig seizoen nog 10 weken. Het is daarom niet te verklaren dat de graanprijzen momenteel zo sterk onder druk staan. Ondanks dat Rusland en Oekraïne meer graan gaan exporteren, blijft de productie achter bij wat de wereld nodig heeft.”

Handelaar Jan Bakker van makelaarskantoor De Vries en Westermann stelt dat de recente prijsdaling is veroorzaakt doordat Rusland en Oekraïne weer volop graan gaan exporteren. ”De onbalans tussen productie en verbruik is al verrekend in het huidige prijsniveau.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.