Akkerbouw

Nieuws 513 x bekeken

'Complete chaos op graanmarkt'

Parijs – De tarwe- en maisprijzen zijn deze week flink gezakt op de termijnmarkt in Parijs. Het Productschap Akkerbouw spreekt van een complete chaos op de Europese markten.

”De ene dag stijgen de tarwe- en gerstprijzen met 10 euro per ton, de andere dag gevolgd door een daling van 12 euro. De voornaamste oorzaak van die enorme schommelingen zijn de wisselende berichten over oogstprognoses, voorraden en de situatie in Rusland of er wel of geen uitvoerbeperkingen komen.”

De onzekerheid maakt de handel huiverig om tarwe te kopen in Rusland, zegt een woordvoerder van het productschap. ”Als een handelaar nu tarwe koopt in Rusland en dat over een paar weken wil verschepen, kan hij ineens worden geconfronteerd met een exportheffing. Dat risico wil hij niet lopen.”

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het tarwecontract voor levering in november donderdag op € 184,50 per ton. Dat is € 15,25 lager dan op woensdag. Woensdag had het contract net € 41,75 erbij gekregen en op dinsdag ook al € 7,50. Maandag had het tarwecontract nog € 8,25 verloren.
Mais kende een vergelijkbaar verloop. Op maandag daalde het novembercontract met € 5,50. Op dinsdag kwam er € 4,25 bij en op woensdag nog eens € 3,50. Donderdag daalde de maisprijs € 11,25. Op de termijnmarkt in Chicago sloten de tarwe- en maisnoteringen donderdag limitdown, met de maximale toegestane prijsdaling op één dag.

De daling van de tarwe- en maisprijzen op donderdag kwam vooral door nieuwe berichten van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Er is meer mais ingezaaid en er zijn grotere voorraden tarwe en mais dan gedacht.

Vrijdag stegen de mais en tarweprijzen iets in Parijs. In Chicago daalde de maisprijs verder en bleef de tarweprijs bijna gelijk. Diverse analistenbureaus geven aan dat ze de inschatting van het USDA over het maisareaal en de voorraden tarwe en mais te optimistisch vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.