Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

Commissie verwacht meer graan in EU

Brussel - De Europese Commissie heeft de graanprognose voor de EU verhoogd. In juni ging de Commissie nog uit van een graanoogst van 278,6 miljoen ton. De prognose die deze week is verschenen verwacht een oogst van 279,2 miljoen ton. Vorig jaar hebben de akkerbouwers in de EU 278,0 miljoen ton graan geoogst.

Dat de EU meer graan oogst dan in 2010 komt vooral door het goede groeiseizoen in Midden- en Oost-Europa. De Commissie verwacht grotere oogsten in Polen, Tsjechië, de Baltische staten, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Spanje en Scandinavië. Dit in tegenstelling tot de grootste Europese graanproducenten Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die dit jaar minder graan van de akkers halen door het droge voorjaar.

Ook andere graanwatchers hebben hun prognoses voor de oogst van dit jaar verhoogd, net als de Commissie. Maar de prognoses komen tot verschillende uitkomsten, blijkt uit een overzicht van het Productschap Akkerbouw. De Commissie gaat uit van een graanoogst in de EU van 278,6 miljoen ton. “Het onafhankelijke analysebureau Stratégie Grains verwacht een EU graanoogst van 282,3 miljoen ton. Graanhandelsbedrijf Toepfer gaat uit van 275,5 miljoen ton, de handelsorganisatie Coceral van 273,9 miljoen ton en de boerenorganisatie Copa Cocega van 272,0 miljoen ton.”

Of registreer je om te kunnen reageren.