Akkerbouw

Nieuws 340 x bekeken

Cogem: geen afstand nodig tussen veredeling en proef gg-aardappel

Bilthoven – Tussen veldproeven met genetisch veranderde aardappelen en velden waar nieuwe aardappelrassen worden gekweekt is geen isolatieafstand nodig.

Volgens de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) is de kans erg klein dat stuifmeel van genetisch veranderde aardappelen leidt tot een ongewenste bestuiving op een veld waar nieuwe rassen worden gekweekt en dat zo’n ras op de markt komt.

Dat schrijft de Cogem in een advies aan staatssecretaris Joop Atsma van Milieu. De meeste veredelingsbedrijven kweken nieuwe aardappelrassen in kassen, om vermenging met stuifmeel van buiten te voorkomen. De Cogem heeft negen kleine kwekers opgespoord die in het open veld via kruisingen nieuwe rassen maken. ”Gezien dit lage aantal en het zeer beperkte aantal veldproeven dat in Nederland met genetisch veranderde aardappelen wordt uitgevoerd, is de kans klein dat een kleine kweker aangrenzend aan een veldproef zijn kruisingen uitvoert.”

Bovendien is de kans dat een onbedoelde kruising tot een ras leidt dat wordt vermarkt, heel erg klein. ”De zaailingen worden aan een meerjarige strenge selectie onderworpen waardoor in de meeste gevallen minder dan 0,01 procent tot een marktwaardig ras uitgroeit. Bovendien neemt de kans op onbedoelde uitkruising vanuit een gg-aardappelproefveld sterk af met de afstand tot de planten die voor de veredelingsactiviteiten worden gebruikt.”

Het onderzoek is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en aardappelkweker Jan van Loon. In eerste instantie adviseerde de Cogem een isolatieafstand van 40 meter, omdat weinig bekend was over de mate waarin aardappelveredeling plaats vindt in de open lucht. Dit advies is vastgelegd in de wet.

Door dit nieuwe onderzoek is de Cogem van mening veranderd en vindt dat een isolatieafstand niet nodig is tussen een veldproef met genetisch veranderde aardappelen en een kweekveld waar met kruisingen nieuwe rassen worden gemaakt. De Cogem vindt wel dat de buren van een proef met genetisch veranderde aardappelen op de hoogte moeten worden gebracht van de proef.

Of registreer je om te kunnen reageren.