Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Chicago wil verruiming van prijslimiet bij maiscontract

Chicago – De termijnmarkt in Chicago wil de limieten verruimen waarmee de maisprijs per dag kan stijgen of dalen. Nu mag de maisprijs niet meer dan 30 dollarcent per bushel (€ 8,40 per ton) op één dag stijgen of dalen. De dag erna is de schommeling maximaal 45 cent en de derde dag 70 cent.

De CME-Group, eigenaar van de termijnmarkt CBOT, wil de limiet op de eerste dag verruimen naar 40 dollarcent, gevolgd door een limiet van 60 cent op de dag erna. Volgende week bespreekt CME het voorstel met marktpartijen. Daarna wordt het voorgelegd aan de CFTC, de commissie in de VS die toezicht houdt op de beurshandel.

In het eerste kwartaal van 2011 is bij mais 36 keer de prijslimiet bereikt. Normaal is dat in één jaar het geval. Directeur Tim Andriessen van de CBOT-termijnmarkt vindt de verruiming nodig. ”De prijsvolatiliteit in mais is groter geworden. De prijslimieten mogen de handel niet te vaak verhinderen. Dat blokkeert de juiste prijsstelling in de markt.”

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat het verruimen van de limiet weinig effect heeft. ”Uiteindelijk bepalen vraag en aanbod de prijs en niet de prijslimieten.”

De National Grain and Feed Association is tegen de verruiming. ”Het versterkt de prijsschommelingen op de maismarkt. Dat betekent een groter financieel risico voor de maisverwerkers.”

Bij tarwe hanteert CME een limiet van 60 dollarcent per bushel (16 euro per ton) op de eerste dag, gevolgd door 90 dollarcent op de tweede dag en $ 1,35 op de derde handelsdag. Deze limieten staan niet ter discussie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    DOORDENKER..

    Het zijn wel degelijk de speculanten die de graanmarkt dikteren.Bij elke voorraadraming van de u.s.d.a.vliegen de graanprijzen omhoog of omlaag met 20% in 10 dagen zelfs ,het is een cazino geworden .Het gaat hier wel over ons dagelijks voedsel .De speculanten verdienen zo enorme bedragen,bij gelijkblijvende graanprijzen op hoog niveau verdienen zij nietsOok de veel te snelle toename van de ethanol produktie speelt in hun voordeel ,die subsidie moet er onmiddelijk af.Of de toename moet per jaar afgesproken worden Over de duurzaamheid van de etanolproduktie wordt niet gesproken in amerika.Het gaat alleen om de invoer van arabische olie te verminderen ,en het crieeren van banen.Hoeveel aardolie is er nodig om een liter ethanol te produceren???? De C.M.E.wil de macht van de hebzuchtige speculanten nog verder versterken schandalig is dit.

Of registreer je om te kunnen reageren.