Akkerbouw

Nieuws 163 x bekeken

Campagne vleessector VS tegen ethanol uit mais

Washington – De vleessector in de VS is een publiekscampagne begonnen om te zorgen dat minder mais wordt verwerkt tot bio-ethanol. Vier organisaties roepen het publiek op een petitie te tekenen op internet. Zij stellen dat vlees steeds meer gaat kosten omdat voer ook duurder wordt door een gebrek aan mais.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat dit graanseizoen 130,8 miljoen ton mais verwerkt wordt tot bio-ethanol. Dat is 38 procent van de totale verwachte maisoogst in de VS van 342,1 miljoen ton. In 2011/2012 wordt 128,3 miljoen mais verwerkt tot veevoer. Als de prognose van het USDA klopt wordt voor het eerst meer mais tot bio-ethanol verwerkt dan tot veevoer.

Deze ontwikkeling heeft de National Chicken Council (kip), de National Meat Association, het American Meat Institute en de National Turkey Federation (kalkoen) ertoe gebracht de publiekscampagne te starten onder het motto ’stop het beleid van mais verbranden in je benzinetank’. De organisaties vinden dat de burgers in de VS daar twee keer financieel nadeel van hebben. ”De overheid subsidieert de productie van ethanol. Dat kost belastinggeld. En voer wordt duurder, waardoor consumenten in de winkels meer moeten betalen voor vlees. De overheid moet de productie stimuleren van bio-ethanol uit tweedegeneratie grondstoffen.”

De overheid geeft 45 dollarcent per gallon (8,5 eurocent per liter) subsidie op bio-ethanol. De subsidie kost de overheid dit jaar 6 miljard dollar (4,2 miljard euro). Republikeinse senatoren dienen voortdurend wetsvoorstellen in om een eind te maken aan de subsidie, die is ingevoerd door de Democratische president Obama die de VS minder afhankelijk wil maken van de import van aardolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.