Akkerbouw

Nieuws

Brussel verhoogt import suiker tegen lagere heffing

Brussel – De Europese Commissie staat de import toe van nog eens 152.208 ton suiker in de EU tegen een verlaagd invoertarief. In de eerste importtender was al 64.364 ton suiker toegewezen. De stijging wijst op een tekort aan suiker in de EU.

De importeurs hadden in de tweede tender voor 526.944 ton suiker aanvragen ingediend. Voor de toegewezen inschrijvingen van 152.208 ton suiker incasseert Brussel tussen de € 151,05 en 225 euro aan invoerrechten per ton. In de eerste tender was voor 390.420 ton aanvragen ingediend en is 64.364 ton toegekend voor een invoertarief van € 131,11 tot 217 euro per ton. Normaal liggen de importheffingen op 339 euro, 419 euro of 434 euro per ton, afhankelijk van de soort suiker die wordt in de EU wordt ingevoerd.

Het valt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw op dat de suikerverbruikers veel meer hebben ingeschreven op de tweede dan op de eerste importtender. ”Ook zijn ze bereid hogere invoerrechten te betalen. En de Commissie heeft meer import toegestaan. Het duidt op een tekort aan suiker in de EU. Er zijn signalen dat verwerkers in sommige lidstaten geen suiker meer kunnen kopen omdat het er gewoon niet is.”

Er volgen nog drie importtenders tegen een verlaagd invoertarief, één in augustus en twee in september. Dan heeft de Commissie een beter beeld van hoeveel suiker de EU dit jaar gaat produceren, zegt de woordvoerder van het productschap. ”Het Joint Research Centre van de Commissie verwacht een gemiddelde opbrengst van 68,83 ton bieten per hectare in de EU. Dat is 1,5 procent meer dan vorig jaar en 4,5 procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Als die voorspelling blijft staan tot in september, kan de Commissie in de laatste importtenders minder suiker toewijzen.”

Gezien de grote suikerproductie die wordt verwacht, willen sommige lidstaten dat het suikerquotum wordt uitgebreid. Dat heeft de Commissie afgewezen, zegt de woordvoerder. ”Dat is in strijd met het suikerbeleid zoals dat is afgesproken tot en met seizoen 2014/2015. Andere lidstaten pleiten voor het omzetten van surplussuiker in quotumsuiker. Dat heeft de Commissie afgelopen seizoen ook gedaan om een tekort aan consumptiesuiker te voorkomen. Dat is gunstig voor de bietenprijs, want quotumsuiker brengt meer op dan surplussuiker.”

Of registreer je om te kunnen reageren.