Akkerbouw

Nieuws

Britten zaaien meer koolzaad

Londen – Het Britse areaal aan koolzaad ligt dit seizoen op bijna 700.000 hectare. Dat is negen procent meer dan vorig jaar toen koolzaad ook al 14 procent meer grond innam.

”Daaruit blijkt de sterke winstgevendheid van koolzaad op het moment dat er gezaaid moest worden,” aldus marktanalist Jack Watts van het superschap AHDB.

Ook de oppervlakten aan tarwe en gerst in Groot-Brittannië zijn groter dan vorig jaar, maar niet in die mate als bij koolzaad. Het areaal tarwe neemt met een procent toe naar 1.941.000 hectare terwijl gerst twee procent meer areaal inneemt met 915.000 hectare. Voor gerst is die opleving volgens AHDB te danken aan de goede opbrengsten die vanuit de malterijen en distilleerderijen te verwachten zijn. Bij wintergerst is echter sprake van een verdere daling met nog eens acht procent waardoor het areaal voor dit gewas nu op het laagste peil ligt sinds in 1994 met het bijhouden van deze gegevens is begonnen.

Volgens Watts is nog niet duidelijk ’of de telers hopen te profiteren van hogere marktprijzen of zich willen indekken tegen de hoge voerkosten door dat zelf maar te verbouwen.’ Bovendien weet het AHDB ook nog niet welke gewassen ten koste van de granen ingeleverd hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.