Akkerbouw

Nieuws 269 x bekeken

Britse aardappelprijs zet lager in

Londen - Aan het begin van het nieuwe seizoen komt het Britse aardappelschap Potato Council tot een eerste notering van 142,86 pond (161,84 euro) per ton voor de gemiddelde aardappelprijs.

Dat is bijna 40 pond ofwel ruim 22 procent lager dan een jaar geleden. De daling is nog aanzienlijk groter bij de gemiddelde spotprijs. Die ligt nu op 122,83 pond (139,15 euro) per ton, 35 procent lager dan bij de vorige seizoenstart. De spotprijs ligt nu ook aanzienlijk onder de gemiddelde notering terwijl dat vorig jaar juist andersom was.

Volgens een woordvoerder van het aardappelschap zijn er twee mogelijke redenen voor de grote verschillen. In de eerste plaats ligt de oogst momenteel voor op die van vorig jaar, hoewel die voorsprong de laatste week minder is geworden. ''Dat betekent dus dat er meer aardappelen beschikbaar zijn wat een drukkend effect op de prijzen heeft.'' Belangrijker is dat de opbrengst per hectare hoger uit lijkt te komen. Tot nu toe ligt de gemiddelde opbrengst op 33,1 ton per hectare vergeleken bij 27,2 ton per hectare vorig jaar. Dat leidt er toe dat telers en de aardappelhandel inschatten dat er dit jaar flink meer aardappelen op de markt zullen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.