Akkerbouw

Nieuws 505 x bekeken

Belgische recall vervuilde aardappelen

Brussel – De Belgische voedselautoriteit FAVV heeft een recall afgekondigd van aardappelen uit Spanje. De aardappelen bevatten te veel fosthiazaat, een werkzame stof tegen aaltjes die aardappelmoeheid veroorzaken.

Het betreft aardappelen van het ras Nicola die zijn verkocht door winkelketen Lidl. Volgens de FAVV mogen aardappelen maximaal 0,02 milligram residuen bevatten per kilogram product. In de aardappelen is 0,091 milligram fosthiazaat aangetoond.

De FAVV noemt het een ernstige overschrijding van de norm. Er is een ernstig gevaar voor de volksgezondheid omdat de zogenoemde Acute Reference Dose (ARfD) ook wordt overschreden. De ARfD geeft aan hoeveel stoffen mensen binnen 24 uur binnen mogen krijgen, zonder gevolgen voor hun gezondheid. Omdat de ARfD wordt vastgesteld op basis van het lichaamsgewicht kan bij kinderen de norm sneller worden overschreden, stelt de FAVV. Het voedselagentschap heeft via het Rapid Alert System for Food and Feed de Spaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van de normoverschrijding.

Lidl verkocht de Spaanse aardappelen in zakjes van 2,5 kilo. Volgens de FAVV zijn de aardappelen door Lidl uit de winkelschappen verwijderd. De supermarkt gaat posters ophangen die consumenten aanraden deze aardappelen niet te eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.