Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Behoorlijk wat graan gelegerd in Zuidwesten'

Wemeldinge – In het zuidwesten van het land is behoorlijk wat graan tegen de grond geslagen door de vele neerslag en de harde wind. Volgens Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen van coöperatie CZAV, betreft het vooral wintertarwe.

”Veel wintertarwe is in het najaar onder moeilijke omstandigheden gezaaid. Daar kwam de droogte van afgelopen voorjaar nog overheen. Dan krijg je planten die door alle stress minder sterk zijn. Deze tarwe gaat eerder tegen de grond. Maar de mate van legering is wel afhankelijk van hoe het gewas zich heeft ontwikkeld.”

Het platgeslagen graan kan zich nog herstellen, zegt Fieman. ”Dat ligt eraan welk weer we de komende tijd krijgen. Dat is nu nog moeilijk in te schatten. Gelegerd graan droogt moeilijker en de kwaliteit kan achteruit gaan.”

DLV-adviseur Leen van Marion zegt dat het op Tholen en Voorne-Putten nog meevalt met de legering. ”Op een enkel perceel is het graan plat gegaan. Dat betreft vaak percelen waar de tarwe vroeg is gezaaid.”

Op sommige percelen valt het mee met de legering. Van Marion: ”Door de droogte van afgelopen voorjaar is veel graan kort gebleven. Dat graan heeft minder last van legering dan graan dat zwaar is ontwikkeld.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rodenburg

    Ik onderschrijf heb beeld wat DLV op V-P schetst. Zelf ligt vroeg gezaaide wintertarwe voor 75% plat. Ondanks 2x Moddus + CCC. De 5 weken later gezaaide 'slechtere' wintertarwe staat nog wel helemaal overieind.

Of registreer je om te kunnen reageren.