Akkerbouw

Nieuws 306 x bekeken

Analisten: graanproductie blijft achter bij vraag

Londen – De graanproductie blijft in het seizoen 2011/2012 achter bij de vraag. Dat blijkt uit de laatste raming van de International Grains Council (IGC).De productie stijgt volgens het onderzoeksbureau op jaarbasis met 3,4 procent tot 1.808 miljoen ton. Het verbruik stijgt licht tot 1.821 miljoen ton. Een kleinere eindvoorraad leidt mogelijk tot meer opwaartse druk op prijzen.

De eindvoorraad, jaarlijks vastgesteld op 30 juni, neemt daardoor af van 351,5 miljoen ton tot 338,9 miljoen ton. De graanraming wijkt op details af van het vorige, dat 22 april is gelanceerd. De wereldoogst tarwe wordt nu door het IGC geraamd op 666,2 miljoen ton. In april werd nog uitgegaan van 672 miljoen ton.

De raming voor de maisoogst is nu ehter met 11,3 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 858,3 miljoen ton. De ramingen voor gerst, sorghum en haver zijn zo goed als gelijk gebleven. De IGC gaat uit van een minder spectaculaire productiestijging van mais als het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De overstromingen in een belangrijk graangebied in de VS, de zogeheten ”corn belt”, is nog niet in de cijfers verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.