Akkerbouw

Nieuws 369 x bekeken 1 reactie

Alleen in Zuidwesten grote schade door rot

Hellevoetssluis – In het zuidwesten van Nederland lijden enkele telers grote schade door rot in aardappelen, peen en knolselderij. In de rest van het land zijn geen problemen van rottende gewassen door de regen.Het probleem speelt op de Zuid-Hollandse eilanden en het noorden van West-Brabant, zegt adviseur Leen van Marion van DLV Plant. ”Vooral op Voorne-Putten is het aanzienlijk. Het beeld ziet er wisselend uit. Soms rotten de gewassen op enkele vierkante meters, soms gaat het om grote stukken van een perceel. Door de regen staan de gewassen te lang in het water en gaan rotten.”
Inkoopmanager Cees Rozendaal van aardappelverwerker Farm Frites schat dat enkele telers op Voorne-Putten 25 tot 30 procent minder aardappelen oogsten. ”In de rest van het land worden juist goede opbrengsten verwacht.”

In de rest van Nederland zijn geen meldingen van rot in de gewassen. Het graan is gaan legeren, maar ligt meestal niet tegen de grond. De kwaliteit kan dalen, maar er is nog geen effect te verwachten op de opbrengst.

In uien speelt iets anders, zegt DLV-adviseur Paul Hooijman. ”Telers moeten alert zijn op bladvlekkenziekte. Die kan in korte tijd hard toeslaan. Als je MH 60 spuit voor de kiemrust, is er te weinig blad om genoeg MH 60 op te nemen. Dat gaat ten koste van de bewaarbaarheid van de uien.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    gedupeerde

    vrijdag 22 juli heeft rtv rijnmond hier al een item aan gewijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.