Akkerbouw

Nieuws

Agrico betaalt ruim 32 euro voor pootgoed

Emmeloord – Agrico betaalt € 32,06 per 100 kilo over alle geleverde pootaardappelen in de maat 28/55. Over de oogst van 2009 lag de poolprijs op € 24,69.Directeur Jan van Hoogen spreekt van een erg goed seizoen. ”Er was veel vraag naar pootaardappelen. De prijzen van consumptieaardappelen waren goed, mede door de droogte in Rusland. De export van pootaardappelen is bijna op een record uitgekomen. Zuid-Europa en ook diverse landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben meer pootgoed gekocht. Bijna de hele oogst is als pootgoed afgezet.”

De pootgoedprijs is € 7,37 hoger uitgekomen dan vorig seizoen. Van Hoogen: ”En er is gemiddeld 5 ton per hectare extra geoogst. Dit geeft een gemiddelde financiële opbrengst van 14.320 euro per hectare. Dat is 40 procent meer dan vorig jaar en is een record.”

Van Hoogen vindt het nog te vroeg om een voorspelling te doen over het nieuwe seizoen. ”We zien wel dat er minder knollen aan de plant groeien. Dat leidt tot een opbrengstdaling van zeker 10 procent. Ook krijgen we grotere knollen. Er zijn telers die al vóór de langste dag op 21 juni hun poters hebben dood gemaakt om te voorkomen dat de aardappelen te groot worden. Zo vroeg heb ik nog niet eerder meegemaakt. De keuringsresultaten zien er dit jaar wel goed uit.”‘Seizoen industrieaardappelen was een achtbaan’


Agrico betaalt voor het fritesras Agria €22,74 per 100 kilo in de pool zonder voorverkoop. In de pool met voorverkoop is de prijs uitgekomen op €16,74. Agria is de grootste industriepool bij Agrico.

Netto is bij alle industrierassen gemiddeld bijna 48 ton per hectare geleverd. Dat is lager dan de drie seizoenen hiervoor. Het is voor het laatst dat Agrico industrieaardappelen heeft verhandeld. Die activiteit is overgedragen aan Aviko.

De fritesmarkt was een achtbaan, zegt directeur Jan van Hoogen. “De prijs begon met 12 euro, steeg naar 30 euro, toen weer omlaag naar 15 euro, weer omhoog naar 25 euro en nu weer omlaag naar zo’n 10 euro.”

Ook de markt voor tafelaardappelen kende veel pieken en dalen. De gemiddelde uitbetalingsprijs van het ras Milva, de grootste pool bij Agrico, komt op €24,03. Dat geeft een opbrengst van 12.800 euro per hectare. Het roodschillige ras Red Baron leverde gemiddeld ruim 14.000 euro per hectare op. Bij het ras Gourmandine was dat ruim 15.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.