Akkerbouw

Nieuws 383 x bekeken

'Afvalhopen uien verplicht afdekken'

Den Haag – Het Productschap Akkerbouw wijst uientelers op de verplichting dat afvalhopen moeten worden afgedekt.

”Er worden veel uienafvalhopen gesignaleerd. Als gevolg van de kwaliteitsproblemen bij de uien van oogst 2010 is voor veel probleempartijen de vergister de eindbestemming. Ook voor tijdelijke opslag is de afdekplicht echter van toepassing.”

Afvalhopen moeten worden afgedekt om te voorkomen dat valse meeldauw zich verspreidt naar uienpercelen in de omgeving. Een teler met een onafgedekte hoop uien krijgt eerst een waarschuwing, meldt het productschap. ”Bij herhaling van de overtreding of als planten besmet met valse meeldauw op de afvalhoop worden gevonden, wordt direct een rode kaart getrokken. De zaak wordt dan tuchtrechtelijk afgehandeld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.