Akkerbouw

Nieuws 346 x bekeken 1 reactie

Zeeland wil extra steun voor vlasteelt

Den Haag - De Zeeuwse gedeputeerde Kees van Beveren vraagt de Haagse politiek zich in te zetten voor extra steun voor de vlassector.

Van Beveren vreest dat de vlasteelt door de ontkoppeling van landbouwsubsidies zal verdwijnen. "Vlas is het meest duurzame akkerbouwgewas. Het is CO2-neutraal; het wordt nauwelijks bemest en er worden vrijwel geen bestrijdingsmiddelen in gebruikt", aldus Van Beveren. Daarnaast is het cultuurhistorisch ook van belang voor de provincie Zeeland.

Van Beveren wil twee of drie jaar extra Europese subsidie voor vlastelers en telers van hennep, brandnetels en miscanthus "Deze gewassen dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland en de producten worden erg innovatief ingezet, waarmee ze inspelen op de biobased economie. Zo worden er bijvoorbeeld treindeuren van vlas gemaakt."

Zeeland vreest dat de teelt zal verdwijnen als de landbouwsubsidie verdwijnt en wil door de extra steun de sector langer de tijd gunnen om zich klaar te maken voor de toekomst. "Er is jaarlijks 2,2 miljoen euro nodig. Het gaat om een premie van 450 euro per hectare", zegt David Kasse van het Productschap Akkerbouw. Milos Labovic, vertegenwoordiger van Zeeland in Brussel benadrukt dat deze steunmaatregel past binnen Europese wetgeving. Eerder werd hier nog over getwijfeld. Het vlasareaal is in Nederland de laatste jaren gehalveerd naar 2.000 hectare.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als vlas zonder subsidie niet kan overleven, kan het de concurentoie met goedkopere productie gebieden dus niet aan. Jammer, maar een gevolg van de door de boeren om armde en geprezen vrije markt. Als boeren zullen we de keuze moeten maken tussen een beschermde of een open markt met alle daarbij behorende ongemakken, zoal sanering van verschillende teelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.