Akkerbouw

Nieuws 250 x bekeken

Wintertarwe VS voor een derde geoogst

Washington – De VS heeft bijna een derde van de wintertarwe geoogst. Gewoonlijk is op 19 juni 22 procent van de oogst binnen.

In de staten Arkansas, Oklahoma en North Carolina is bijna alle wintertarwe van het land. De hectare-opbrengsten zijn volgens analysebureau Agritel iets hoger dan verwacht. Er was een lage opbrengst verwacht omdat de wintertarwe in de VS veel te lijden heeft gehad van droogte. Nog steeds beoordeelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) 41 procent van alle percelen wintertarwe als slecht tot zeer slecht. Vorig jaar op 19 juni viel 9 procent van de wintertarwe in de twee laagste kwaliteitscategorieën.

De zomertarwe is in de VS voor 91 procent gezaaid, meldt het USDA. Normaal is alles gezaaid. Op 83 procent van de percelen staat de zomertarwe boven de grond. Normaal is dat bij alle zomertarwe het geval. Door regen is de zomertarwe dit jaar later gezaaid dan normaal.

De tarweprijzen staan onder druk mede doordat de VS meer oogst. Ook zijn de vooruitzichten voor de graanoogsten in de EU en in de landen rond de Zwarte Zee sterk verbeterd. Op de termijnmarkten worden de tarwenoteringen extra gedrukt doordat speculanten posities afbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.