Akkerbouw

Nieuws 183 x bekeken 1 reactie

WUR: gebruik phytophthoramiddelen kan 75 procent omlaag

Westmaas – Aardappeltelers kunnen het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen phytophthora met gemiddeld 75 procent verlagen als ze gebruik kunnen maken van cisgene rassen.

Dan moet Brussel het in de regelgeving wel mogelijk maken dat gewassen mogen worden geteeld waar kunstmatig soorteigen genen zijn ingebracht.

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) heeft vorig jaar veldproeven uitgevoerd met een nieuw systeem om phytophthora onder de duim te houden, vertelde manager Piet Boonekamp vandaag op een bijeenkomst van Syngenta in Westmaas. ”We hebben in Valthermond en Lelystad vorig jaar veldproeven aangelegd met aardappelen die met soorteigen genen resistent zijn gemaakt tegen phytophthora. Daarbij hebben we voortdurend bladeren onderzocht om te controleren of de resistentie werd doorbroken door phytophthora. Je gaat pas spuiten tegen de ziekte als de resistentie doorbroken dreigt te worden. De uitslag van het bladonderzoek is binnen acht uur bekend.”

Boonekamp stelt dat met deze werkwijze het gebruik van phytophthoramiddelen met 75 procent omlaag kan . ”Je hebt dan een landelijk monitoringsysteem nodig dat in de gaten houdt welke resistentiegenen worden doorbroken. Dan moeten telers direct gaan spuiten. En je kunt dan in de aardappelen nieuwe genen inbouwen die wel reistent zijn. In theorie zijn er jaren dat je helemaal niet hoeft te spuiten tegen phytophthora.”

In de EU is een teelttoelating nodig voor gewassen die genetisch zijn veranderd. De regelgeving maakt geen onderscheid tussen cisgene (met soorteigen genen) en transgene (met soortvreemde genen) gewassen. Boonekamp hoopt dat Brussel dat onderscheid opheft. ”Dan kan het gebruik van phytophthoramiddelen sterk dalen. Het systeem dat WUR heeft ontwikkeld is uniek in de wereld. Je kunt het dan ook gaan toepassen bij andere gewassen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat als de resistentie wordt doorbroken door een voor de chemische middelen resistente phytophtora stam? Tot nu toe heeft onze "vijand" altijd nog gewonnen en is de strijd een vorm van "koude" oorlog geweest. Een kat en muis spel.

Of registreer je om te kunnen reageren.