Akkerbouw

Nieuws

Voertarwe goedkoper, maaltarwe duurder

Parijs – Voertarwe is deze week goedkoper geworden op de wereldmarkt. Maaltarwe is duurder geworden door de slechte weersomstandigheden in de VS en Canada, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. Daardoor bestaat de vrees dat er een tekort kan ontstaan aan maaltarwe.

Het productschap verbaast zich enigszins over de daling van de voertarweprijs. ”De marktomstandigheden zijn niet echt veranderd, behalve het betere weer in de VS en de EU. De voornaamste reden voor de prijsdaling is dat speculanten hun winst pakken, de aanzienlijk sterkere dollar en de negatieve economische vooruitzichten waardoor er wellicht minder tarwe nodig is.”

De gerstprijs blijft redelijk stabiel op de wereldmarkt. Australië verwacht 13 procent minder gerst te oogsten. Canada oogst naar verwachting 10 procent meer. De maisprijs steeg deze week aanvankelijk tot een record, maar daalt de laatste dagen weer.

Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago staan alle graannoteringen deze week onder druk doordat speculanten de markt verlaten. In Parijs sloot het novembercontract voor maaltarwe vorige week vrijdag op € 231,25 per ton. Afgelopen donderdag sloot het contract op 216 euro. Vandaag daalt de notering nog eens een euro. Dat is een daling van 7 procent in één week.

De maisprijs zakte sinds vorige week vrijdag in Parijs van € 224,50 naar € 208,75 per ton afgelopen donderdag. Vandaag zakt de maisnotering voor het novembercontract nog eens € 1,75. Dat is een daling van bijna 8 procent in één week.

Alleen de koolzaadnotering weet zich enigzins aan de malaise op de termijnmarkt in Parijs te onttrekken. Het novembercontract sloot donderdag op 457 euro, € 3,25 minder dan vorige week vrijdag. Vrijdag zakte de koolzaadnotering nog eens 2 euro per ton. Dat is een prijsdaling van ruim 1 procent in één week.

In Chicago zakte de tarweprijs in een week met ruim 11 procent. De maisprijs moest ruim 10 procent inleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.