Akkerbouw

Nieuws 196 x bekeken

Van Campen: bij einde droogte hoge suikeropbrengst in EU

Ermelo – De EU gaat dit jaar meer suiker oogsten dan gemiddeld, maar dan moet het wel gaan regenen.

Volgens voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun zijn de bieten in bijna de hele EU gemiddeld twee weken eerder gezaaid dan normaal. ”Als er nu regen gaat vallen en het groeiseizoen verder gemiddeld verloopt, verwacht ik een hoge suikeropbrengst in de EU. Dat levert veel surplussuiker op. Maar dan moet er wel een eind komen aan de droogte.”

Of de surplussuiker relatief veel geld gaat opbrengen, zoals de laatste twee jaar het geval is geweest, is lastig te voorspellen. Van Campen: ”Dat hangt helemaal af van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Australië gaat minder suiker produceren en exporteren omdat de jonge aanplant van suikerriet in de deelstaat Queensland flink is beschadigd door de overstromingen van begin dit jaar.
Thailand krijgt een goede oogst en gaat meer suiker exporteren. In India wordt een suikerproductie verwacht die net boven het verbruik ligt. Het is echter de vraag of India de suikerexport weer gaat toestaan, omdat de overheid strategische suikervoorraden wil aanhouden. De officiële oogstprognoses van Brazilië gaan uit van een goede oogst. Maar suikerriettelers laten weten dat ze bij een goed groeiseizoen hoogstens een gemiddelde oogst halen. Ze hebben de laatste jaren minder kunnen investeren in kunstmest en gewasbescherming, waardoor de conditie van de suikerrietvelden achteruit is gegaan.”

De prijs op de wereldmarkt zal ook bepalen in hoeverre de ACP- en MOL-ontwikkelingslanden suiker exporteren naar de EU, zegt Van Campen. ”Dit seizoen was de suikerprijs op de wereldmarkt een tijdje hoger dan in de EU. Dan is het voor die landen aantrekkelijker om de suiker in de regio te verkopen dan aan afnemers in de EU.”

Of registreer je om te kunnen reageren.